IT Sweep

Een bijkomend onderzoek gevoerd in het kader van contraspionage en voor het zoeken naar afluisterapparatuur is de zogenaamde IT sweep. Bij een controle van het IT netwerk werd vastgesteld in hoeverre uw bedrijfsgegevens beveiligd zijn. Het kan dan wel zijn dat de computers goed zijn beschermd tegen externe indringers, maar dat wil niet zeggen dat ze automatisch beschermd zijn tegen indringing van insiders, die als daders binnen het bedrijf datastromen omleiden, afbuigen of inspecteren.

Gezien het feit dat computers in elk bedrijf een belangrijke rol spelen en hierop bijna alle relevante en gevoelige gegevens van een bedrijf worden opgeslagen, is een aanslag op de IT infrastructuur uiterst gevaarlijk.

Dit bedrijfsgebied werd uitverkoren door hackers of berichtenkrakers. Zij stelden vast dat computerspionage uiterst efficiƫnt is voor het verzamelen van informatie. Tijdens een IT sweep onderzoeken specialisten of er een poging tot spionage werd gepleegd op het IT systeem en of er eventueel verborgen gebreken schuilen in IT componenten binnenshuis. Men test hier het systeem automatisch op al bestaande lacunes in de bedrijfsbeveiliging en men zoekt naar eventuele aanwijzingen van een afgeweerde aanval. Ook wanneer er zich in het verleden al bedrijfsspionage voordeed, kan men dit nadien vaak ook nog aantonen.

Door de IT doorlichting kan men proberen vast te stellen of zulke aanvallen al plaatsvonden en welk hun bereik was. Hiertoe worden rechtsgeldige analyses geleverd. Gelijktijdig worden onmiddellijk maatregelen genomen om de gezamenlijke bewijsvoering zeker te stellen. Het IT systeem wordt onderworpen aan een analyse en de datastroom wordt onderzocht. Men zoek ook op eventuele elektronische aanwijzingen die op een soortgelijke inbreuk wijzen.