+49 2369 20 30 490 info@afluisteren.com

Optekenen van technische metingen en in kaart brengen van de GSM omgeving

Een mobiele telefoon is een populair doelwit voor interceptie. Door enkele eenvoudige transformaties en configuraties van de software, kan een mobieltje ook dienst doen als afluisterapparaat voor gesprekken gevoerd binnen een bepaalde ruimte.

Door middel van zulk een mobieltje zou het dus mogelijk zijn om in de desbetreffende ruimte, vanaf overal ter wereld, mee te luisteren.

Zo is het door middel van de functie “beltoon uit schakelen” en de activering van de functie “oproep automatisch beantwoorden”, mogelijk om een mobieltje op afstand te activeren en bijgevolg de gevoerde gesprekken te kunnen afluisteren.

Eens een mobiele telefoon in vreemde handen zou zijn geweest, wordt hij zelf ook kwetsbaar. Door het installeren van een eenvoudige software kan de gebruiker onopgemerkt de mobiele telefoon oproepen en meeluisteren met de gesprekken die de beller voert.

Optekenen van technische metingen en in kaart brengen van de GSM omgeving

De GSM-omgeving wordt ook gecontroleerd tijdens een afluisteractie.

Ook functies zoals het doorsturen van in- en uitgaande Sms-berichten en informatie in verband met in- en uitgaande gesprekken kunnen worden geprogrammeerd zonder dat de verbruiker er iets van merkt.

Ten slotte vormt ook de afluisteraar zelf een potentieel gevaar omdat er ondertussen “zend batterijen” bestaan die ongeveer werken zoals een microfoon.

Voor het optekenen van technische metingen en het in kaart brengen van de GSM omgeving, wordt de mobiele telefoon over het algemeen doorgelicht met röntgen en vergeleken met referentiebeelden. Aanvullend volgt er een visuele controle van het apparaat.

Het is gemakkelijk te begrijpen dat bij mobiele telefooncommunicatie een radiosignaal wordt overgedragen. Het is fysiek niet mogelijk om zulk een signaal enkel af te blokken via de radiolink zelf.

Daarom moet iemand die wil luistervinken zich niet in de onmiddellijke omgeving van de mobiele telefoon bevinden. Voor een spionageactie is het eerder nuttig om de radioverbinding in zijn geheel te benutten.

De overdracht van de mobiele telefoon naar het dichtstbijzijnde basisstation, via de radio zenders is weliswaar meestal gecodeerd, maar er zijn apparaten die vrijwel in staat zijn om in te loggen in het radiosignaal.

Hiervoor gebruikt men een IMSI catcher; deze maakt misbruik van een maas in het identificatiesysteem van de apparaten binnen het netwerk.

De IMSI catcher fopt de mobiele telefoon. Hij wendt zich voor als dichtstbijzijnd, uitzendend basisstation; zodat de mobiele telefoon zichzelf automatisch aanmeldt bij de IMSI catcher.

Dit toestel schakelt dan de functie “vergrendelen van de gesprekken” uit, waardoor gesprekken of 1-1 verzonden data kunnen worden onderschept.

Vervolgens leidt de IMSI catcher het gesprek op regelmatige basis naar het volgende basisstation zodat de gespreksdeelnemers zich niet realiseren dat hun communicatie wordt afgeluisterd.

Het inloggen door de IMSI catcher kan niet worden geregistreerd door de gebruiker. Met behulp van het door ons verrichte praktische onderzoek naar het gebruik van IMSI catchers kan worden aangetoond of een dergelijke gevaarlijke situatie zich actueel voordoet.

De inzet van een IMSI catcher is natuurlijk enkel dan aan te tonen wanneer de potentiële misbruiker er gebruikt van maakt tijdens een doorlichting.

Worden ze afgeluisterd?

Lauschabwehr Kontakt

Advieshotline:

+49 2369 20 30 490

  • We detecteren allerlei soorten bugs
  • Professionele afluisterbeveiliging
  • Hoogwaardige apparatuur
  • Maximale veiligheid

Beveiligd contactformulier:

    Gelieve alle velden met een * in te vullen. (verplichte velden)

    Door het versturen van dit bericht bevestig ik de informatie over de gegevensbescherming. Ik ga akkoord met de elektronische verwerking van mijn persoonlijke gegevens met als doel contact met mij op te nemen.

    Als u contact met ons opneemt via het formulier op de website of via e-mail, worden uw gegevens door ons opgeslagen voor de verwerking van uw aanvraag en in geval van vervolgvragen. Wij zullen deze gegevens niet aan derden doorgeven zonder uw voorafgaande toestemming. Let op ons privacybeleid.