+49 2369 20 30 490 info@afluisteren.com

Soorten afluisterapparatuur, bugs en methoden

Wanneer u zich zorgen maakt dat u stiekem wordt afgeluisterd, dan zou het verstandig kunnen zijn om een firma voor opsporen van afluisterapparatuur te contacteren en onmiddellijk een “Bug doorlichting” in te plannen.

Bel echter niet vanaf een verdachte telefoon en wees u ervan bewust dat het belangrijk is om op een discrete wijze, zo vlug mogelijk iemand ter plaatse te krijgen.

Bugging (Het favoriet onderwerp van iedereen)

Een afluisterapparatuur is een apparaatje dat in een gebied wordt geplaatst om er de communicatie te onderscheppen en deze dan door te sluizen naar een externe luisterpost.

De luistervink kan slechts enkele meters verwijderd zijn van zijn slachtoffer of zich bevinden op honderden tot duizenden meters; dit is afhankelijk van de aard van de bug.

Er bestaan 5 hoofdcategorieën in afluister apparaten: akoestisch, ultrasoon, RF, optisch en hybride.

Een voorbeeld van een akoestische afluisterapparatuur is het plaatsen van een glas water, stethoscoop, of rubber slang in de omgeving, om zo onmiddellijk de communicatie met het blote oor op te vangen (zonder het gebruik van elektronica).

Dit geldt ook voor ruimtes waar er geluidslekken zijn door toedoen van zwakke plekken rondom de ramen, structurele defecten, ventilatie structuren, slecht geïnstalleerde stopcontacten etc.

Een Ultrasone of VLF afluisterapparatuur, is een techniek gebruikt om geluid om te zetten in een audiosignaal dat door het menselijk gehoor niet kan worden waargenomen.

Het ultrasone signaal wordt dan vlakbij opgevangen en terug omgezet in een audiosignaal. In dit geval worden er audio drukgolven gebruikt in plaats van de creatie van een radiosignaal.

Een RF (of Radio Frequentie) afluisterapparatuur is het meest bekende type afluisterapparaat. Een radio zender wordt geplaatst in een ruimte of in een apparaat.

Dit is uw klassieke bug en “Spy Shop” apparaat. Zeer eenvoudig op te sporen, maar goedkoop, wegwerpbaar én zijn gebruiker is moeilijk traceerbaar.

Een goed uitgeruste specialist voor afluisterapparate kan dit soort apparaten al van op een aanzienlijke afstand detecteren, maar om dit goed te doen is er tijd nodig. Bedenk dat om het even welke legitieme doorlichting uren in beslag neemt, niet minuten.

Een Optische afluisterapparatuur is een afluisterapparaat dat geluid (of data) omvormt tot een optische puls of lichtstroom. Dit wordt zelden gebruikt, is duur en is gemakkelijk detecteerbaar. Een goed voorbeeld hiervoor zou een actief of passief lasergestuurd afluisterapparaat kunnen zijn.

Elk van de hierboven genoemde technieken en apparaten kunnen gecombineerd worden om zo tot een hybride afluisterapparaat te komen.

Draadtappen (telefoon afluisterapparatuur)

Draadtappen is de uitverkozen methode om informatie te verkrijgen (omwille van kwaliteitsredenen), dit houdt in dat men koppelt aan een draad of een andere voor communicatiedoeleinden gebruikte geleider.

Dit kan gaan om een telefoonlijn, een PBX kabel, een lokaal netwerk, een CCTV videosysteem, een alarmsysteem, of om het even welk ander communicatiemedium.

Het doel van wiretapping is hoge kwaliteitsinformatie te verkrijgen en de mogelijkheid dat de poging tot afluisteren wordt ontdekt te minimaliseren (onthoud dat uitgezonden signalen gemakkelijk te detecteren vallen).

Men spreekt van een Hardwired draadtap, wanneer er fysiek toegang wordt verkregen tot een sectie van een draad (bijvoorbeeld telefoonlijn) waarlangs het signaal wordt vervoerd.

De telefoon wordt gecontroleerd op afluisterapparatuur.

Telefoons worden vaak afgeluisterd tijdens afluisteroperaties.

Een tweede set van draden wordt aangesloten (normaal gezien door het gebruik van een zogenaamde “slave”), het signaal wordt dan teruggesluisd naar een veilige locatie. Dit soort draadtaps zijn – eens ontdekt – gemakkelijk terug te leiden tot de luisterpost.

Vrij populair bij de politie, maar meestal buiten het bereik van de meest spionnen. Indien de luistervink een “slave” of gelijkaardig isolatieapparaat op een telefoon gebruikt, dan zal dit zeer moeilijk terug te vinden zijn door ongetrainde of niet goed uitgeruste doorlichtingspecialisten.

Een Soft draadtap, is een software modificatie van een telefoonsysteem. Deze kan worden doorgevoerd door een telefoonmaatschappij, of in geval van een bedrijf de PBX.

Een soft wiretap is de verkozen manier om een telefoon af te tappen, gemakkelijk te vangen op een PBX, maar moeilijker terug te vinden in het telefoonnetwerk van een bedrijf. Soms wordt het een REMOBS (REMote OBServation), DATU, ESS, of vertaal tap genoemd.

Zulk een tap is zeer populair bij grote wethandhavende instanties, geheime diensten, grote bedrijven en bij hackers die het vrij simpel vinden om toegang te krijgen tot onderhoudssoftware.

Dit soort of tap is eigenlijk vrij simpel op te sporen, maar benodigd volledige en onbegrensde toegang tot het interne systeem van de computers van telefoonbedrijven (zulk een toegang is zeer moeilijk te verkrijgen).

Een Opname draadtap (Record Wiretap), is niets meer dan een tape recorder aangesloten op de telefoonlijn, zeer gemakkelijk te vinden tijdens een afluisterapparatuur inspectie. Net zoals bij een hardwired tap, maar de tapes dienen op een regelmatige basis te worden vervangen.

Dit is enorm populair bij amateur afluisteraars en privédetectives, maar het is gevaarlijk ze te gebruiken en vele afluisteraars werden op heterdaad betrapt wanneer zij opdaagden om hun illegale tape te vervangen.

Een Zend draadtap (Transmit Wiretap), is een RF zender (of “Bug”) aangesloten op een draad (vaak zelf een microfoon bevattend).

Dit type tap is zeer populair, hoewel de RF energie die wordt geproduceerd radicaal de kans verhoogd dat hij zal worden ontdekt door een competent doorlichtingspecialist.

Wiretaps zijn erg moeilijk op te sporen (indien degelijk geïnstalleerd), vereisen een grote technische expertise, en heel wat materiaal om ze te lokaliseren. Het is bijna onmogelijk om de meeste van deze taps op te sporen met Spyshop speelgoed, bug detectoren en andere gizmo’s in die aard.

Maar de afluisterapparatuur specialist beschikt over honderden en vaak duizenden ponden aan hoog gesofisticeerde laboratorium instrumenten en voert honderden hoog sensitieve metingen uit.

Worden ze afgeluisterd?

Lauschabwehr Kontakt

Advieshotline:

+49 2369 20 30 490

  • We detecteren allerlei soorten bugs
  • Professionele afluisterbeveiliging
  • Hoogwaardige apparatuur
  • Maximale veiligheid

Beveiligd contactformulier:

    Gelieve alle velden met een * in te vullen. (verplichte velden)

    Door het versturen van dit bericht bevestig ik de informatie over de gegevensbescherming. Ik ga akkoord met de elektronische verwerking van mijn persoonlijke gegevens met als doel contact met mij op te nemen.

    Als u contact met ons opneemt via het formulier op de website of via e-mail, worden uw gegevens door ons opgeslagen voor de verwerking van uw aanvraag en in geval van vervolgvragen. Wij zullen deze gegevens niet aan derden doorgeven zonder uw voorafgaande toestemming. Let op ons privacybeleid.